Skip to main content

Xamk Kuitulaboratoriosta uutta mittaustekniikkaa biopolttoaineiden valmistukseen – Suur-Savon Energiasäätiö mukana kehitystyössä

Biopolttoaineiden tuotanto kasvaa joka puolella maailmaa. Tuotannon prosessit kehittyvät jatkuvasti ja polttoaineiden laadunhallinnan mittauksille on olemassa kasvava tarve. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kuitulaboratorio onkin kehittänyt uutta mittausteknologiaa biopolttoaineiden laatumittauksiin. Teknologia perustuu terveydenhoidosta tutun magneettikuvantamisen soveltamiseen teollisuuden tarpeisiin.

Kuitulaboratoriossa kehitettyä tekniikkaa voidaan käyttää teollisena sensorina. Sen soveltamisella prosessien säätöön on teollista ja kaupallista potentiaalia. Kehitetty teknologia on hyödyllinen nestemäisten biopolttoaineiden tuotannossa. Lisäksi se on sovellettavissa jätevedenpudistuksessa ja metsäteollisuudessa.

– Olemme saaneetkin useita patentteja alalla, tutkimuspäällikkö, dosentti Yrjö Hiltunen Kuitulaboratoriosta toteaa.

-Uudet mittaussovellukset ovat tärkeä kehityskohde Kuitulaboratoriossa. Ne parantavat teollisten prosessien ympäristö- ja energiatehokkuutta. Tavoitteena on luoda uutta liiketoimintaa Savonlinnaan, Kuitulaboratorion johtaja Tapio Tirri sanoo.

Xamk Kuitulaboratoriossa tutkijana työskentelevä Ekaterina Nikolskaya on juuri saanut tutkimuksestaan valmiiksi ympäristötieteen alaan kuuluvan väitöskirjan Itä-Suomen Yliopistoon. Nikolskaya on työskennellyt neljä vuotta alan tutkimustyön parissa Savonlinnassa. Perustutkinnon hän on suorittanut Marin Teknillisessä yliopistossa Venäjällä.

Suur-Savon energiasäätiö tutkimusta edistämässä

Savonlinnassa toteutettavaa magneettikuvantamisen teollisten sovellusten tutkimusta ovat olleet tukemassa mm. Andritz Oy, Valmet Automation, Outotec Oyj sekä CarbonReuse Finland Oy. Kehitystyötä on rahoittanut lisäksi Etelä-Savon ELY-keskus ja Euroopan unioni.

Merkittävää tukea tähän energia-alaa koskevaan alueelliseen kehittämistyöhön on antanut myös Suur-Savon Energiasäätiö.

– Kuitulaboratorion energiateollisuuteen liittyvät sovellukset ovat olleet meille mieluisia tuen kohteita. Erityisesti miellyttävää on ollut edistää väitöskirjaan johtanutta ja samalla alueen teollisuutta uudistavaa alan tutkimusta säätiömme kautta, sanoo Suur-Savon Energiasäätiön hallituksen puheenjohtaja Ahti Myllys.

Lisätietoja: 

Xamk Kuitulaboratorio Tapio Tirri, 040 582 8468
Suur-Savon Energiasäätiö, Ahti Myllys, 0400 65 3747
Tutkimuspäällikkö Yrjö Hiltunen, Xamk Kuitulaboratorio, 040 732 0355